LET OP! Als je 10 boeken of meer bestelt krijg je 5% korting (bij 30 of meer 10%).
Wil je 10 boeken of meer bestellen neem dan contact met ons op.
This is a deeply compassionate book, with more than a little humor added. Simply reading it, ...[...]..., will allow doctors to breathe more easily and start to take care of themselves.
Christopher Germer, PhD and Kristin Neff, PhD, Co-developers Mindful Self-Compassion program
Het boek Hart voor de dokter kan ik iedereen aanbevelen. In het verleden was ook ik een dokter die weinig grenzen aangaf, te veel verantwoordelijkheden voelde, haar eigen zintuigen uitzette en zich daardoor te vaak uitgeput voelde en steeds minder empathie kon opbrengen voor de patiënt (die dit overvragen toch allemaal veroorzaakt had ...., of niet?).
Vivienne Westerling, huisarts
Hart voor de dokter heeft mij laten inzien dat veel dokters met ditzelfde euvel tobben. Door betere zelfzorg, mijn kritische innerlijke stem milder te interpreteren, mezelf wat lucht geven door tussen de consulten even mentaal 'uit te mogen staan', gehoor te geven aan mijn alarmsysteem en na een lastig consult mezelf te verzorgen i.p.v. er nog eens extra de zweep over te leggen, bracht het boek mij tot het inzicht dat de patiënten mij niet aan het overvragen waren: ik was vooral mezelf aan het overvragen. Dit thema hebben de auteurs Marga Gooren en Mila de Koning op een herkenbare, overzichtelijke en luchtige manier aan de orde gesteld.
Niet het gemiddelde zelf-managementboek dat je na enkele bladzijden te hebben gelezen misschien jaren naast je bed laat liggen stof vergaren.
Dit boek ligt wel naast mijn bed, maar ik pak het wekelijks op om de passages die mij kracht gaven te herlezen. En het helpt! Vakinhoudelijk kom je in je spreekuur een heel eind, maar begrip en empathie voor de patiënt kun je pas opbrengen als je begrip en empathie voor jezelf hebt.
Hart voor de dokter ligt permanent op mijn buro.
Antoinet Oostindiër, psychiater
Als een herinnering, aan aanduiding.
Dat ik eraan mag blijven denken voor mezelf.
Uit mijn hoofd, naar mijn hart, steeds weer.
En even bladeren kan dan helpen.
De grootste uitdaging waar we in de toekomst van de zorg voor staan zijn onze zorgprofessionals. Zitten zij goed in hun vel, dan kunnen ze ook de beste zorg leveren aan de patiënt. In Hart voor de dokter wordt de belangrijkste voorwaarde hiervoor benoemd en dat is de essentie van zelfcompassie, de echte oprechte aandacht voor jezelf.
Carina Hilders, gynaecoloog, directievoorzitter Reinier de Graaf ziekenhuis Delft, bijzonder hoogleraar Medisch Management en Leiderschap Erasmus Universiteit Rotterdam
Ik wou dat dit boek tien, twintig jaar eerder was verschenen. Hart voor de dokter bevat diepe inzichten vanuit mindfulness en zelfcompassie, maar ook concrete tools waarmee artsen zich in hun praktijk kunnen verrijken. Zodat ze voor iedere nieuwe patiënt weer kunnen klaarstaan met een heldere blik en een open hart – twee noodzakelijke ingrediënten voor helend contact. Met een lichte toets geschreven, en toch to the point en onderbouwd met onderzoek en ervaringen van collega’s. Een aanrader voor iedere dokter.’
Rob Brandsma, directeur Centrum voor Mindfulness, auteur Mindfulness Praktijkboek
Hart voor de dokter biedt veel stof tot nadenken en oefeningen om meer compassie met jezelf te hebben en daardoor met plezier en inzet te kunnen blijven dokteren in een hectische samenleving
Henriëtte van der Horst, huisarts, hoogleraar huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC
Van hard werken naar met meer hart werken. Ook voor jezelf, juist voor jezelf. Daarover gaat dit superpraktische doe-boek voor dokters. En dat is hart nodig.’
Remke van Staveren, psychiater, auteur Hart voor de GGZ
Hart voor de dokter voldoet aan een grote behoefte. Dokters weten dat ze voor zichzelf moeten zorgen maar beseffen het te weinig, met ernstige gevolgen. Zelfcompassie is hierbij noodzaak, geen luxe. Ik geloof dat dit werkplezier en geluk zal verhogen en op termijn uitval kan voorkomen. Het kan echter ook stimuleren juiste keuzes te maken en op tijd te stoppen als dit beter is. Uiteindelijk komt dit de zorg voor de patiënt ten goede. Ik beveel Hart voor de dokter dan ook van
Tristan van Doormaal, neurochirurg
“harte” aan.
Hart voor de dokter is een waardevol boek dat je achterlaat met een heleboel inzichten, aan de hand van persoonlijke verhalen en wetenschappelijke literatuur, over waarom het artsenvak soms zo stressvol kan zijn en hoe je met zelfcompassie hier op een gezonde wijze mee om kan gaan. Echt een aanrader om al vroeg in de opleiding met dit boek meer te leren over gezonde uitwerking van zelf-compassie.
Anne Spanjaart, internist-hematoloog in opleiding, mede-oprichter Compassion for Care
Zoals iedereen weet hoeven dokters niet te slapen of lunchen en worden ze nooit moe. Dat deze mythe uiteindelijk slechte zorg en afgebrande dokters oplevert wordt, onderbouwd met wetenschappelijke feiten, duidelijk geïllustreerd in dit aan-de-slag-boek. En gelukkig is er een alternatief. Het tweede deel van dit boek leert wat zelfcompassie is, maar meer nog: hoe je ermee kunt oefenen. Met als doel een dokter in balans, die betere zorg levert. Beide schrijvers hebben een karrevracht aan ervaring met het onderwerp en leveren een boek af dat eigenlijk voor iedere dokter verplichte literatuur zou moeten zijn!
Bart Timmers, huisarts (-opleider)
Tijdens het lezen van Hart voor de dokter word je al snel geraakt door de persoonlijke verhalen van andere dokters. Dit maakt dat een van de drie elementen van zelfcompassie, de common humanity, meteen duidelijk wordt. Want wat jij regelmatig zelf meemaakt en voelt, is iets wat andere dokters ook meemaken en voelen! Het boek biedt een prachtige combinatie tussen een wetenschappelijk overzicht en een praktische handreiking om het dagelijks leven als dokter te verlichten.’
Melanie Gutteling-van der Heijden, longarts-intensivist in opleiding
Hart voor de dokter is een helder, praktisch en bijzonder toegankelijk boek. Het is zoals ik mijn dokter het liefst ervaar: met kennis van zaken en een groot hart voor de mens. En met praktische toepassingen om jezelf te versterken.
Wibo Koole, mindfulnesstrainer en leiderschapsexpert, directeur Centrum voor Mindfulness
Ik hoop dat iedere arts zich de tijd gunt om Hart voor de dokter te gaan lezen en met de inhoud aan de slag te gaan. Het kan je echt helpen meer regie te houden over de kwaliteit van je leven. Het zou goed zijn als dit boek onderdeel wordt van de artsenopleiding. Volgens mij is de tijd daar nu rijp voor.
Marianne Bergh, psychiater
Wie zijn wij?
Marga (1968) is ruim 10 jaar huisarts geweest en werkt sinds 2010 als coach. Sinds 2013 richt zij zich helemaal op het coachen en trainen van artsen, met name op het gebied van goede zelfzorg, balans en burnout-preventie. Ze doet dit werk vanuit haar eigen praktijk maar is ook als coach en peer-supporter aangesloten bij de VVAA. Daarnaast is zij zelfcompassietrainer en bestuurslid van Compassion for Care. Lees meer over Marga op aqualime.nl
Mila (1966) is jaren in verschillende functies werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness- en zelfcompassietrainingen. Dat doet zij zowel als trainer, opleider en supervisor. Naast het werk in haar eigen praktijk is zij aangesloten bij het Centrum voor Mindfulness en het Center for Mindful Selfcompassion. Lees meer over Mila op miladekoning.nl.
Wij hebben een gezamenlijke drive om artsen zo gezond en goed mogelijk te helpen functioneren en plezier en voldoening te hebben in hun leven. In 2015 hebben wij onze krachten gebundeld en sindsdien geven wij geaccrediteerde mindfulness- en zelfcompassietrainingen en -workshops aan artsen.
In 2018 kregen wij de vraag of het een goed idee was om een boek te schrijven over onze ervaringen met zelfcompassie voor artsen. Ons antwoord heeft tot dit boek geleid…